Skip to main content

Cele mai interesante 10 lucruri care se petrec in timpul sarcinii


“A lua decizia sa faci un copil este ceva important: inseamna sa decizi ca inima ta sa existe in afara corpului tau, pentru totdeauna.” Elizabeth Stone, scriitoare

Femeile sunt cu adevarat extraordinare iar faptul ca pot aduce in lume  fiinte vii este incredibil.

A fi insarcinata este cu adevarat un moment unic, minunat in viata fiecareia, dar sunt si momente care fac mai grea aceasta experienta. Pe langa schimbarile prin care trece femeia in timpul sarcinii, mai sunt de asemenea cateva lucruri ciudate pe care copilul le face in burtica mamicii inainte sa vina pe lume. Fiecare sarcina este diferita, iar noi am cercetat putin si am selectat cele mai interesante 10 lucruri care se petrec in timpul sarcinii.

1. Piela iti va straluci, la propriu

Printre toate schimbarile pe care le experimentezi in timpul sarcinii, schimbarea culorii pielii este una dintre cele mai des intalnite.  Acest lucru se intampla datorita excesului de hormoni care determina glandele sebacee sa devena mai active, deci am putea spune ca “radiezi de fericire”, la propriu. Tot datorita hormonilor poti experimenta o crestere mai rapida a parului si a unghilor. Ce putem spune… profita de aceasta perioada la maxim!!!

2. Vei avea usoare pierderi de memorie

Conform celor mai recente studii, majoritatea femeilor insarcinate se confrunta, cel putin o data in timpul sarcinii, cu probleme de memorie. Acest lucru poate fi cauzat de lipsa de oxigen din sange care duce la scurte perioade de uitare. Schimbarile hormonale si lipsa somnului, resimtite in perioada sarcinii, pot contribui la aceste probleme. Daca ai intrat intr-o camera sa cauti ceva si ai uitat ce anume, poti sa-i multumesti micutului din burtica.

3. Mergi mai des la toaleta

Acest lucru este mai accentuat in ultimul trimestru al sarcinii, atunci cand greutatea copilului impreuna cu uterul marit apasa vezica – astfel ca viitoarea mamica trebuie sa mearga mai des la toaleta. E bine de stiut ca exercitiile Kegel chiar ajuta!

4. Bebelusul poate sa planga in uter

Bebelusii invata sa planga inainte de nastere, inca de cand se afla in uter. Specialistii sunt de parere ca acest lucru se datoreaza reactiei la efectul vibroacustic. Daca si bebelusul tau va plange inainte de nastere sa stii ca el nu este suparat, ci mai degraba exerseaza pentru cand se va naste.

5. Vei fi predispusa la fracturi ale oaselor

In timpul sarcinii, articulatiile slabesc astfel ca mamica este predispusa la fracturi ale oaselor. Acest lucru se datoreaza unui hormon numit Relaxina, care determina relaxarea uterului, a ligamentelor pelviene si a simfizei pubiene, ceea ce va facilita trecerea copilului tau prin pelvis in timpul travaliului si astfel nasterea copilului va fi mai usoara.
 
6. Micirea uterului dupa nastere

Toate schimbarile de la nivelulul uterului ar trebui sa se estompeze la cateva saptamani dupa nastere. Uterul nu revine automat la normal, a doua zi dupa ce ai nascut.  Acesta are nevoie de ceva timp, mai exact de 6 saptamani pentru a reveni la marimea initiala. La o saptamana dupa nastere, uterul ar trebui sa cantareasca aproximativ jumatate de kilogram. La doua saptamani dupa nastere va avea in jur de 300 de grame, iar la 6 saptamani dupa nastere va reveni la greutatea dinainte de sarcina. Asa ca nu te grabi sa scapi de hainele de graviduta, inca vei mai avea nevoie de ele cateva saptamani.

7. Simtul gustului se dezvolta inca din burtica

Viata copilului tau incepe inca din burtica, astfel ca bebelusul tau iti va arata preferintele anumitor arome inca din saptamana a 15-a de sarcina, atunci cand papilele gustative sunt dezvoltate. Va trebui sa te asiguri ca in perioada sarcinii ai o dieta gustoasa, deoarce bebelusul va gusta si el mancarea pe care o mananci tu.  Un studiu arata ca bebelusii ai caror mame au baut suc de morcovi in timpul sarcinii prefera si ei sucul de morcovi, dupa nastere. Ai grija sa alegi cele mai delicioase fructe si legume pentru aceasta perioada.

8. Excesul de estrogen

In timpul sarcinii hormonii o iau razna si te vei confrunta cu sentimente contradictorii. Se stie ca femeile insarcinate oscileaza intre a fi excitate sau nu si isi schimba starea de spirit de la o secunda la alta. Acest lucru se datoreaza faptului ca in aceasta perioada viitoarele mamici produc intr-o singura zi mai mult estrogen decat orice alta persoana ar produce in trei ani. Pare greu de crezut, nu?

9. Uterul tau va creste considerabil

Uterul este organul cel mai afectat pe perioada sarcinii. Chiar daca pare imposibil de crezut, uterul mamei poate creste in cele 40 de saptamani de sarcina de 500 de ori. Astfel ca, de la marimea unei piersici, cat este uterul la inceputul sarcinii, acesta ajunge la marimea unui pepene verde, spre sfarsitul perioadei. Nu te asteptai la asta, nu?


10. Simtul mirosului se accentueaza

In timpul sarcinii devii tot mai sensibila la unele mirosuri, iar asta se datoreaza faptului ca simtul mirosului devine mai accentuat, la fel si simtul gustului. Unul dintre scopuri este acela  de a tine departe mancarurile care ar afecta  bebelusul din burtica. Corpul mamei isi activeaza instinctul de autoaparare, astfel ca femeile insarcinate au capacitatea de a sesiza chiar si cantitati mici de toxine care ar putea fi daunatoare pentru bebelus.

Sarcina este o calatorie plina de greutati, plina de emotii si bucurii, in timpul careia femeia devine mama. Chiar daca pare o perioada dificila, asigura-te ca profiti de fiecare clipa din plin, deoarece, o data trecute cele 9 luni, iti vor lipsi toate momentele din perioada cand erai insarcinata.


“Sarcina ma face sa ma simt femeie. Ma face sa simt ca toate lucrurile legate de corpul meu sunt acolo pentru un motiv. Sa ai o mica viata inauntrul tau este uimitor.” Angelina Jolie, actrita

Comments

Popular posts from this blog

Sa invatam cu Morcovel

Morcovel a pregătit o serie de videouri educative, prin care copilașii să învețe ușor culorile, numerele de la 1  până la 10  și formele geometrice . Lăsăți copilașii să învețe cu Morcovel  https://www.youtube.com/watch?v=CFUPCZIf810&list=PLld_dwTNzJn4bzYYMGpG_Y8brftsAdeUO

Cocorigu - născut din dragoste și joacă.

  Toți părinții vor să ofere cel mai bun produs copilului lor. Un spațiu de joacă cu elemente de decor vesele, care transmit iubire și pace, ajută copilul să se desfășoare într-un mod pozitiv și creativ. Cea mai bună sursă de inspirație, când vine vorba despre camera copilului, este chiar copilul tău. Camera ar trebui să reflecte personalitatea lui. Elementele de decor precum tablourile, canvasurile, pernele decorative, draperiile și covorul sunt piese care dau personalitate și culoare încăperii în care se joacă micuțul.   Mădălina și Andrei sunt doi antreprenori și părinți din Baia Mare, care, din dorința de a crea un spațiu cât mai plăcut pentru fiul lor, Eduard, au dat naștere unei idei de brand. Cocorigu este născut din dragoste și joacă. Ilustrațiile sunt realizate de Mădălina și imprimate pe materiale, după care iau forma unor produse pentru camera copiilor. Toate ilustrațiile au la bază inspirația din natură, iubire și joacă. Aceste produse sunt parcă desprinse din povești, cu a

Colaje cantece pentru copii

  Stim ca toti copilasii isi pierd repede rabdarea si este greu sa gasim mereu lucruri noi prin care sa le atragem atentia. Din acest motiv am creat un playlist de colaje cu cele mai bune cantecele pentru copilasi si bebelusi, care speram sa ii tina ocupati o perioada mai lunga de timp. https://www.youtube.com/watch?v=EKpGCOM8_c8&list=PLld_dwTNzJn4sQHDzgBKCAr-Rpvdf5ACF Cantecele noi si video-uri educative apar saptamanal. Va puteti abona la canalul nostru de Youtube pentru a fi mereu la curent.