Skip to main content

Sfaturi pentru mamicile singure

   


A fi mama singura este una dintre cele mai mari provocari – fie ca a fost decizia ta sa fii mama singura (poate ca barbatul de langa tine nu ar fi fost un bun exemplu pentru cel mic) fie ca asa a fost sa fie. In final nu motivul pentru care esti mama singura conteaza ci bucuriile care vin pe parcurs, chiar daca la inceput pare greu sa vezi partea pozitiva. A avea copii aduce cu sine dragoste neconditionata, companie si bucurie infinita.

  1. Nu-ti fie frica sa fii singura

 Daca este sa cautam in dictionar cuvantul “singur” explicatiile nu sunt foarte incurajatoare: “care nu este însoțit de nimeni, fără niciun tovarăș, fără altcineva”, “solitar, izolat, retras;”. Atunci ce putem spune ca reprezinta copiii? Ei sunt cea mai buna companie pe care o mamica o poate avea, sunt o bucurie si motorul vietii. A fi mama singura nu este sfarsitul lumii, fii mereu convinsa de faptul ca Dumnezeu va pune intotdeauna oamenii potriviti in calea ta pentru a te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti.

    2. Vorbeste cu copilul tau 

Chiar daca pare greu de crezut copilasii inteleg totul inca de la varste fragede. Daca ai un copil incearca sa comunici cu el, spune-i mereu despre ce faci. Cu o voce dulce spune-i:  vom aranja aceste jucarii, vom gati ceva delicios sau vom merge la cumparaturi. Chiar daca el nu vorbeste inca, printr-un zambet iti poate transmite multe. Daca vei comunica in permanenta cu el nu va veti simti niciunul singur, iar cel mic se va obisnui cu vocea ta. Chiar daca copilasul este mai mare si are alte preocupari, comunica cu el oricum – o mamica este persoana de care copilasii se simt cel mai apropiati. Deschide-ti inima si fii mereu pregatita sa asculti.
  1. Ignora criticile venite din exterior

Stim cu totii ca prudenta nu este una dintre cele mai comune virtuti in societatea contemporana. Este usor sa lansezi comentarii dureroase, sa critici si sa judeci fara sa te gandesti prea mult. Cand comentariile altor persoane te ranesc ramai tacuta, ignora si aminteste-ti acea vorba celebra “Cel ce este fara pacat sa arunce prima piatra”.
  1. Creati amintiri

     Aminteste-ti mereu ca timpul este ireversibil. Fiecare moment petrecut impreuna cu copilul tau este unic si de nepretuit. Pretuieste fiecare moment si imortalizeaza fiecare clipa – fa poze, fa multe poze chiar si in momntele care ar putea parea simple sau banale – mai tarziu vor fi amintiri pretioase. In trecut bunicii nostri aveau albume pline de fotografii care  erau ca o mina de aur. Va veni o zi cand vei privi in urma si iti vei aminti cu drag cum iti gaseai bucuria in cele mai mici lucruri. In ziua de azi nu mai imprimam fotografiile, le pastram doar in format digital in telefoane, laptopuri sau tablete. Nu ar fi rau ca din cand in cand sa mai fim ca bunicii nostri.

  1. Tine un jurnal

Tine un jurnal si noteaza acolo toate momentele care iti ajung la inima; scrie cat de des poti. Spune-i copilului tau ce asteptari ai de la el, ce aventuri vrei sa aveti impreuna. Poti sa notezi in jurnal cand si cum a fost prima masa, cand s-a tarat, cand a inceput sa mearga si cand a fugit pentru prima oara. Peste cativa ani vei putea sa ii oferi jurnalul in cadou – cu siguranta va fi un cadou de neuitat.
  1. Fii realista

De cele mai multe ori tindem sa respingem, sa refuzam sa vedem realitatea pe care o traim, insa trebuie sa invatam sa acceptam faptele asa cum sunt. Trage adanc aer in piept si repeta ca ai o singura viata, o singura sansa sa faci totul sa fie cum iti doresti. Ai doua optiuni: fie cedezi amaraciunii si te asezi intr-un colt si plangi, astfel infectandu-i pe toti din jurul tau, sau poti sa inspiri adanc si sa adopti o atitudine pozitiva, de invingatoare si sa incerci sa ai grija de tot ceea ce e posibil, iar pentru ceea ce pare imposibil iti pui increderea in Dumnezeu.
  1. Petrece timp de calitate cu copilul tau

Activitatile pe care le faci impreuna cu copilul tau difera in functie de varsta celor mici. In primii ani din viata puteti petrece timpul impreuna citind, facand o plimbare in natura sau in parc sau puteti face o vizita la Gradina Zoologica. Creativitatea este o calitate, un dar care se naste atunci cand o femeie devine mama. Picteaza, gateste mancarea preferata a celui mic, cere-i ajutorul la gradinarit, mergeti la un film impreuna. Cele mai multe lucruri pe care le puteti face impreuna nu presupun mari cheltuieli financiare – astfel nu ai nicio scuza pentru a nu petrece timp de calitate impreuna cu micutul tau.


  1. Zambeste

Incearca sa fii mereu vesela. Chiar daca nu spune nimic, copilasul tau simte starea in care te aflii. Stim cu totii ca este foarte greu sa fii parinte singur dar copilul tau nu trebuie sa simta ca iti ingreuneaza viata sau ca din cauza lui esti nefericita. Arata-i mereu cat esti de fericita si de multumita de faptul ca sunteti impreuna si ca face parte din viata ta. Zambeste mereu si celor din jurul tau. Nu este nimic mai rau decat cineva care este suparat mereu.
  1. Nu ii vorbi niciodata de rau despre tatal

Indiferent de motivele pentru care nu sunteti impreuna, nu il vorbi de rau pe tatal in fata celui mic. Lasa deoparte durerea, furia si dezamagirea. Nu iti incarca inima cu ranchiuna sau minciuna. Ai grija mereu de cuvintele pe care le folosesti cand faci referire la el in prezenta copilului. Copii isi vor da seama intr-un final, mai devreme sau mai tarziu, despre ce fel de persoana este tatal, in cazul in care pastreaza legatura.
  1. Gaseste modalitati sa te exteriorizezi

Nu face asta insa in fata celui mic – s-ar putea sa fie confuz. Daca trebuie sa plangi, fa-o, descarca-te, dar fa-o in camera ta sau intr-un loc unde nu sunt si copiii. Toti cei care te sfatuiesc sa fii tare si sa nu plangi nu inteleg cu adevarat prin ce treci. Asadar nu le da atentie – plansul chiar ajuta, spun specialistii. Tine minte ca mereu exista o persoana dispuna sa te asculte, sa te ajute, sa iti fie alaturi si sa te consoleze.
  1. Intra in contact cu alte mame singure

Chiar si atunci cand esti inconjurata de prieteni, de familia care te sustine, sunt momente in care ai nevoie de sprijin si de sfaturi de la persoanele care trec prin situatii similare cu situatia ta. Astfel puteti impartasi experiente, iti pot da sfaturi si mai presus de orice iti dau sanse de a-ti spune supararile si ingrijorarile reale, fiind sigura ca te vor intelege. Daca nu cunosti mame singure te poti inscrie in grupuri pe Facebook si astfel sa impartasesti cu ele situatiile prin care treci. Daca ai in jur prietene sau cunostinte care sunt mame singure, la fel ca tine, puteti organiza iesiri in oras sau intalniri pentru a va elibera mintea si sufletul. Puteti merge la o cafea, sau sa gatiti impreuna sau sa faceti activitati distractive cu copiii.
  1. Fii recunoscatoare

Gandeste-te cate femei din lume isi doresc si ar face orice sa devina mamici. Mii de cupluri cheltuiesc sume uriase pe tratamentele pentru infertilitate. Sute de cupluri viseaza sa tina in brate ceea ce tu ai deja: un copil. Incearca sa apreciezi ceea ce ai fara sa te stresezi atat de mult de circumstantele care te-au adus in situatia de a fi mama singura. Am auzit multe mamici spunanda ca “Un copil este cea mai mare binecuvantare” si chiar daca pare exagerat, nu e deloc asa. Iubeste-ti copilul, imbratiseaza-l, saruta-l si fii mereu recunoscatoare ca te-a ales sa ii fii mama.
  1. Transmite-i celui mic energii pozitive

Tristetea aduce cu sine depresie. Este adevarat ca e greu sa fii mama singura si ca uneori simti ca lumea se prabusteste si ca nu mai ai putere si simti ca nu mai poti continua. Frustrarea te epuizeaza si te intrebi: “De ce trebuie sa trec eu prin toate astea?” Stii ca un copil ar trebui sa aiba o mama si un tata care sa-l iubeasca si sa-l cresca impreuna. Chiar daca situatia ta este diferita, trebuie sa ii transmit celui mic doar energii pozitive – bucurie, pace, seninatate, siguranta si incredere.


  1. Ai grija de aspectul tau fizic

Desi s-ar putea sa te indoiesti de acest lucru – nu neglija acest aspect. Esti un model pentru copilul tau si nu uita ca la varste fragede absorb tot ce se intampla in jurul lor ca un burete. Asadar ai grija de aspectul tau fizic: alege cu grija cu ce te imbraci, fii atenta la machiajul tau si chiar la modul in care iti faci manichiura. Daca fiica ta te vede imbracata cu fuste mini, ce drept vei avea tu sa o iei la rost pentru acelasi lucru? Daca te imbraci cu ce iti e la indemana, cu ce drept ii vei atrage atentia copilul tau ca este neingrijit? Aminteste-ti mereu ca pentru cineva esti un exemplu – fii un model de urmat!

Daca esti o mama singura sau daca cunosti o mama singura nu ezita sa impartasesti cu noi experientele tale!


Comments

Popular posts from this blog

Sa invatam cu Morcovel

Morcovel a pregătit o serie de videouri educative, prin care copilașii să învețe ușor culorile, numerele de la 1  până la 10  și formele geometrice . Lăsăți copilașii să învețe cu Morcovel  https://www.youtube.com/watch?v=CFUPCZIf810&list=PLld_dwTNzJn4bzYYMGpG_Y8brftsAdeUO

Cocorigu - născut din dragoste și joacă.

  Toți părinții vor să ofere cel mai bun produs copilului lor. Un spațiu de joacă cu elemente de decor vesele, care transmit iubire și pace, ajută copilul să se desfășoare într-un mod pozitiv și creativ. Cea mai bună sursă de inspirație, când vine vorba despre camera copilului, este chiar copilul tău. Camera ar trebui să reflecte personalitatea lui. Elementele de decor precum tablourile, canvasurile, pernele decorative, draperiile și covorul sunt piese care dau personalitate și culoare încăperii în care se joacă micuțul.   Mădălina și Andrei sunt doi antreprenori și părinți din Baia Mare, care, din dorința de a crea un spațiu cât mai plăcut pentru fiul lor, Eduard, au dat naștere unei idei de brand. Cocorigu este născut din dragoste și joacă. Ilustrațiile sunt realizate de Mădălina și imprimate pe materiale, după care iau forma unor produse pentru camera copiilor. Toate ilustrațiile au la bază inspirația din natură, iubire și joacă. Aceste produse sunt parcă desprinse din povești, cu a

Colaje cantece pentru copii

  Stim ca toti copilasii isi pierd repede rabdarea si este greu sa gasim mereu lucruri noi prin care sa le atragem atentia. Din acest motiv am creat un playlist de colaje cu cele mai bune cantecele pentru copilasi si bebelusi, care speram sa ii tina ocupati o perioada mai lunga de timp. https://www.youtube.com/watch?v=EKpGCOM8_c8&list=PLld_dwTNzJn4sQHDzgBKCAr-Rpvdf5ACF Cantecele noi si video-uri educative apar saptamanal. Va puteti abona la canalul nostru de Youtube pentru a fi mereu la curent.